Ο κρυφός πόλεμος εργοστασίων - αντιπροσώπων

AR 141209904

Οι περισσότεροι από εμάς, ως απλοί καταναλωτές, τείνουμε να ξεχνάμε ότι πίσω από τις φροντισμένες βιτρίνες των εκθέσεων κρύβονται εμπορικές επιχειρήσεις που σκοπό έχουν, φυσικά, το κέρδος. Σπάνια επιτρέπουμε στο βλέμμα μας να αποσπαστεί από τα λαμπερά εκθέματα και να σηκωθεί προς το πατάρι όπου, επιμελώς κρυμμένα, βρίσκονται συνήθως το λογιστήριο και τα γραφεία της διοίκησης.

Αντίστοιχα, επιχειρήσεις πολύ μεγαλύτερου μεγέθους αποτελούν οι κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε μια διαρκή διελκυστίνδα με το δίκτυο των αντιπροσώπων τους προκειμένου ν’ αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τη διάθεση των προϊόντων τους. Το σκηνικό, άλλωστε, δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία οχημάτων.

Τα παραπάνω ήρθε να μας τα θυμίσει μια είδηση που αλιεύσαμε σε έγκυρο ιστότοπο του εξωτερικού που εστιάζει στην οικονομική ενημέρωση γύρω από το χώρο της αυτοκίνησης και αφορά στην πρόσφατη έντονη διαμάχη της BMW με τους αντιπροσώπους της στη Γερμανία.

Οι τελευταίοι αισθάνθηκαν ιδιαίτερα πιεσμένοι από τις απαιτήσεις της εταιρείας κατά την υπογραφή νέων συμβολαίων συνεργασίας φέτος το καλοκαίρι με αποτέλεσμα όχι μόνο να αρνηθούν αρχικά να υπογράψουν αλλά και να δημοσιοποιήσουν τις ενστάσεις τους.

Έτσι, αποκαλύφθηκε μια συμφωνία της Βαυαρικής εταιρείας με μεγάλο όμιλο εκπτωτικών καταστημάτων  για τη διάθεση μέσω του δικτύου του δεκαπέντε χιλιάδων οχημάτων ετησίως, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες έντονου (ίσως και αθέμιτου) ανταγωνισμού στους αντιπροσώπους. Επίσης, ερωτήματα σχετικά με μελλοντικές τακτικές προώθησης δημιούργησε η απαίτηση της BMW να της διατεθούν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών του δικτύου της.

Αν και η συμφωνία τελικά υπεγράφη, οι Γερμανοί dealers της μάρκας δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τροποποίηση των όρων της. Δηλώνουν, άλλωστε, ότι κι πριν απ’ αυτή είχαν τα μικρότερα ποσοστά κέρδους σε σχέση με τους συναδέλφους τους που αντιπροσωπεύουν αυτοκίνητα γοήτρου.

Last modified on Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 10:59

Κύλιση στην Αρχή