Η άλλη Ελλάδα είναι στην Φλώρινα, και κατασκευάζει ανθρακονήματα!

 Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη έκρυβε μια έκπληξη για τους κατοίκους της Φλώρινας και, γενικότερα, της Δυτικής Μακεδονίας. Μόλις δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση μάθαμε ότι στη Φλώρινα υπάρχει εταιρία που κατασκευάζει κομμάτια από ανθρακονήματα!

Όχι μόνο αυτό, αλλά αποτελεί και ενεργό συμπαραστάτη όλων των ομάδων από εγχώρια ΑΕΙ και ΤΕΙ που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και εξελίσσουν οχήματα συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς τύπου Formula Student!

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο υπογράφων δεν θα μπορούσε να λείπει. Κάτι η έμφυτη έλξη προς τη Μηχανολογία, κάτι η περιέργεια, κάτι ο θαυμασμός προς όλους όσους εμπλέκονται στον εν λόγω θεσμό, μας έκαναν να αγνοήσουμε τη χιονόπτωση και να δώσουμε το παρόν εκείνο το παγωμένο πρωινό Κυριακής στην πλατεία Μόδη.

Το σκηνικό λιτό και απέριττο, οι χιονονιφάδες πυκνές, αλλά, πιστέψτε με, αυτό που εισέπραττε ο (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) μεσήλικας-παρολίγον-Πρωτοδεσμίτης που μεγάλωσε ξεκοκκαλίζοντας 4Τ της "χρυσής" τους εποχής και μοιράστηκε τα οράματα του ΚΚ για εγχώρια βιομηχανία αυτοκινήτου, ήταν παραπάνω από ικανό για να ζεστάνει την ατμόσφαιρα.

Αυτό που κάποτε κάποιοι ονειρεύονταν είναι σχεδόν εδώ. Μπορεί να άργησε 40 χρόνια να έρθει, μπορεί να ανθίζει εν καιρώ κρίσης, μπορεί οι άλλοι να έχουν φτάσει στον Άρη ΑΛΛΑ υπάρχει! Μια κουβέντα με τα μέλη των ομάδων θα σας πείσει.

 
  

Ο υπογράφων συζήτησε μαζί τους, έλυσε όσες απορίες είχε και πραγματικά απόλαυσε τη ζεστή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των συμμετεχόντων που προέρχονταν από διαφορετικές Σχολές και πόλεις.

Ας αφήσουμε, όμως, τον Πασχάλη Κοσμίδη, αρχηγό της ομάδας ART 18 να μας πει τα υπόλοιπα μέσα από ένα περιεκτικότατο e-mail που μας έστειλε αμέσως μετά την εκδήλωση.

"Στη Φλώρινα βρίσκονταν οι εξής ομάδες:

  • ΑRT από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το μονοθέσιο φορμουλάκι «ART16».
  • Centaurus από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το μονοθέσιο «Θηρέας R».
  • ARISTURTLE από το ΑΠΘ, με το μονοθέσιο «EVE».
  • ASAT, επίσης από το ΑΠΘ, με το αεροπλάνο «Νεφέλη».
  • Ωκεανός, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με το σκάφος «Heavy weight».
  • UoP από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το μονοθέσιο «UoP5Evo».
  • TYΦΟΟΝ από το Πανεπιστήμιο Κοζάνης, με τη μοτοσικλέτα «Χίμαιρα» και
  • TEIWM από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με το μονοθέσιο «Δαίδαλος».

DSC 0440web

Οι ομάδες αυτές συμμετέχουν σε τέσσερις διαφορετικούς διαγωνισμούς: Formula Student, Hydrocontest, Moto Student και Air Cargo Challenge.

Τα μέλη των ομάδων δραστηριοποιούνται εντός των ομάδων αφιλοκερδώς, επενδύοντας τον ελεύθερο τους χρόνο ως φοιτητές σε κάτι δημιουργικό και ενδιαφέρον. Η ανταμοιβή τους; Εμπειρίες, γνωριμίες, γνώσεις, ικανότητες, επιτυχίες.

Όλες οι ομάδες έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, και μερικές φορές κατάφεραν να γυρίσουν πίσω  με κύπελλα. Η εικόνα την Ελλάδας και των Ελληνικών πανεπιστημίων βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο, κάθε χρόνο που οι ομάδες συμμετέχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς, κερδίζοντας όλους αυτούς τους τίτλους.

DSC 0441web

Ο διαγωνισμός Formula Student, όπου συμμετέχουν οι πέντε από τις οκτώ ομάδες, είναι μια σειρά από διεθνείς αγώνες, στους οποίους λαμβάνουν μέρος φοιτητικές ομάδες από εκπαιδευτικά ιδρύματα όλου του κόσμου. Χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνικές και προηγμένη μηχανολογική ανάλυση για να κατασκευάσουν ένα μονοθέσιο υψηλών επιδόσεων. Οι φοιτητές κατασκευάζουν κάθε χρόνο από την αρχή ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο και το δοκιμάζουν στην πίστα. Τα μέλη κάθε ομάδας εργάζονται ένα ολόκληρο χρόνο, παράλληλα με το αυστηρό ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα, για να σχεδιάσουν, να βρουν χορηγίες, να κατασκευάσουν και τελικά να ανταγωνιστούν άλλες φοιτητικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο.

Το ίδιο συμβαίνει και στους υπόλοιπους τρεις διαγωνισμούς, με την διαφορά να έγκειται στο αντικείμενο βελτιστοποίησης (αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου, βάρκα μεταφοράς φορτίου, αγωνιστική μοτοσικλέτα).

Σας επισυνάπτω δύο φωτογραφίες, μία με τις διακρίσεις της ομάδας μας (Aristotle Racing Team, ART) και μία με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τελευταίου μονοθεσίου μας που αγωνίστηκε το 2016 και 2017 σε τέσσερις συνολικά διαγωνισμούς. Στις ιστοσελίδες των ομάδων μπορείτε να βρείτε τις δικές τους διακρίσεις.

http://aristotleracing.gr/
https://centaurus.mie.uth.gr/el/
http://typhoonmotoracing.com/
https://www.facebook.com/TEIWMRacing/
http://www.uopracingteam.com/
https://www.facebook.com/hydrocontest.ntua/
http://www.aristurtle.gr/
ASAT | Aristotle Space & Aeronautics Team

Η "άλλη Ελλάδα" για την οποία μας μιλούσε κάποτε ο Καββαθάς είναι εδώ! Κι έχει σκοπό να μείνει.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και καλή δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια. Το yourgear θα είναι πάντοτε διαθέσιμο για την προβολή των προσπαθειών σας.

Last modified on Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 12:50

Κύλιση στην Αρχή