Τα SUV είναι σε παράλληλο σύμπαν. Ή μήπως οι αγοραστές τους;

Υποτίθεται πως μας ενδιαφέρει το Περιβάλλον. Θαυμάζουμε τον Elon Musk, λατρεύουμε τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, ενώ στις παρέες μας περηφανευόμαστε για το πόσο χαμηλή κατανάλωση έχει το αυτοκίνητό μας.

Υποτίθεται πως τα SUV είναι ο διάολος μεταμορφωμένος σε έναν σωρό από ατσάλι, πλαστικό, οθόνες, Bluetooth, καίει τα κέρατά του γιατί είναι πιο ψηλό από στρουθοκάμηλο και πιο βαρύ από 8 γουρουνομάνες, ενώ πατάει σε τέσσερα πολύ χοντρά και με μεγάλη αντίσταση κύλισης λάστιχα.

Κι όμως, το 2017 οι πωλήσεις SUV αυξήθηκαν!

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Jato Dynamics για την αυτοκινητοβιομηχανία, η παγκόσμια ζήτηση SUV σημείωσε νέο ρεκόρ το 2017. Και επειδή οι αριθμοί μερικές φορές λένε ψέματα, να σας το παρουσιάσω σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Το 34% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων για πέρσι ήταν SUV – και όχι, δεν πουλήθηκαν όλα στο Τέξας. Ήταν βέβαια ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Αμερική, αλλά και οι Ευρωπαίοι, και οι Κινέζοι τα τίμησαν δεόντως!

Το ανέκδοτο προχώρησε αρκετά ώστε να δούμε κουπέ SUV αλλά και…κάμπριο.

Εντωμεταξύ, τα SUV σπανίως είναι Sports Utility Vehicles. Τις πιο πολλές φορές είναι ψηλωμένες εκδόσεις πατωμάτων της κατηγορίας C και D. Δηλαδή, για Golf ξεκίνησε, Q3 κατέληξε. Και βέβαια, συνήθως δεν είναι ούτε σπορ, ούτε χωράνε τα πάντα, ούτε είναι τετρακίνητα. Για αυτό το τελευταίο όμως, ακόμα κι όταν είναι, περισσότερο για μόστρα πάει η κίνηση στους πίσω τροχούς, άντε και για λίγο καλύτερη αίσθηση στο βρεγμένο, παρά για πρακτική χρήση.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βέβαια τα προβάλουν κυρίως ως τα απόλυτα οικογενειακά οχήματα, ακόμα κι όταν έχουν μικρό χώρο αποσκευών σε σχέση με τον όγκο τους.

Προσέξτε, έγραψα «όγκο», και εξηγούμαι.

Ας πάρουμε ένα από τα πιο καλοπουλημένα (όχι στις ΗΠΑ προφανώς), το Nissan Qashqai. Αν δεν ήταν  SUV, θα έμπαινε στο C-segment, δηλαδή στα μεσαία. Έχει μήκος 4,38 μέτρα, πλάτος 1,8 και ύψος 1,59. Ο όγκος του είναι συνεπώς 12,53 κυβικά μέτρα. Ο χώρος αποσκευών του φτάνει τα 410 λίτρα και το μεταξόνιο τα 2,65 μέτρα.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ας μείνουμε στην οικογένεια και ας δούμε ένα ομόσταυλο, το Renault Clio Tourer – την έκδοση του Clio που μοιάζει λίγο σαν station wagon.

Το Clio, που στην χάτσμπακ έκδοσή του θυμίζω ανήκει στο B-segment δηλαδή στα σουπερμίνι, έχει μήκος 4,27 μέτρα, πλάτος 1,73 και ύψος 1,47. Αυτά μας κάνουν συνολικό όγκο 10,89 κυβικά μέτρα. Το μεταξόνιο του (που είναι ενδεικτικό του χώρου για τα πόδια των επιβατών) είναι 2,59 μέτρα και ο χώρος αποσκευών 445 λίτρα.

Με άλλα λόγια, παρότι είναι 11 πόντους πιο κοντό, 7 πόντους πιο στενό και 12 πόντους πιο χαμηλό, δηλαδή 1,64 κυβικά μέτρα μικρότερο, χάνει σε μεταξόνιο μόλις 6 πόντους και σε χώρο αποσκευών έχει και 35 ολόκληρα λίτρα παραπάνω!

Δεν ξέρω για τη δική σας οικογένεια, αλλά στη δική μου πιο κρίσιμο είναι το πόσα πράγματα θα πάρω, παρά το αν θα μου λείψει λίγος χώρος στα γόνατα των πίσω. Δεδομένου μάλιστα ότι οι πίσω επιβάτες στις περισσότερες οικογένειες είναι παιδιά, αυτό έχει ακόμα μικρότερη σημασία. Το πλάτος δεν το λογαριάζω καν, γιατί σχεδόν κανένα όχημα δεν έχει άνεση για τον 5ο επιβάτη, που ακόμα κι όταν χωράει, το κάθισμα δεν έχει καν σωστή διαμόρφωση για τα οπίσθιά του.

Αν δεις κάτι πιο συμβατικό, το Skoda Rapid Spaceback για παράδειγμα, με μήκος 4,3 μέτρα, πλάτος 1,71 και ύψος 1,45, έχει ίδιο χώρο αποσκευών με το Qashqai και έναν ολόκληρο παραπάνω πόντο στο μεταξόνιο!

Σε κάτι ακόμα πιο κλασικό σε σχεδίαση, το Seat Leon 5d, βρίσκεις ότι είναι 10 πόντους πιο κοντό από το Qashqai, ίδιο πλάτος, 13 πόντους πιο χαμηλό και παρόλα αυτά έχει ελάχιστα μικρότερο μεταξόνιο και μόλις 30 λιγότερα λίτρα στον χώρο αποσκευών.

Άρα, που ακριβώς είναι το πλεονέκτημα του Qashqai, πέρα από το ότι ως πιο ογκώδες, γεμίζει περισσότερο το «εγώ» ΤΟΥ οδηγού, ή κρύβει περισσότερη από την ανασφάλεια ΤΗΣ οδηγού του;

Γιατί, καλύτερους χώρους δεν έχει, όχι απλά σε σχέση με το μήκος του αλλά και σε απόλυτες τιμές. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε πως όσο ψηλώνει ένα όχημα, τόσο χειρότερα κρατάει, γιατί υπάρχει αυτό το καταραμένο κέντρο βάρους. Κι όταν το σκληραίνεις για να παίρνει μικρότερες κλίσεις, χάνεις σε άνεση.

Δηλαδή, ό,τι και να κάνει ο κατασκευαστής, αν τα κλασικά με τα SUV οχήματα έχουν ίδιας φιλοσοφίας, σχεδίασης και κόστους αναρτήσεις, το χαμηλότερο ή θα στρίβει καλύτερα, ή θα είναι πιο άνετο, ή και τα δύο. Αν πάλι βάλεις πιο καλές αναρτήσεις στο SUV, θα ανεβάσεις το κόστος, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσεις ένα αντίστοιχο χάτσμπακ σχεδίασης όχημα.

Φυσικά και ματαιοπονείς, γιατί το SUV θα είναι ούτως ή άλλως βαρύτερο. Άρα θα χρειαστεί και καλύτερη ανάρτηση και πιο σκληρές ρυθμίσεις. Και πιο φαρδιά λάστιχα, άρα βαρύτερα (και ακριβότερα...), που θα τα βάλεις σε μεγαλύτερης διαμέτρου ζάντες (που θα είναι επίσης ακριβότερες, αν κάτι πάει στραβά).

Και βέβαια, όλα αυτά πάνε για βρούβες, όσο πιο πολύ το φορτώνεις, καθώς κάθε άτομο και κάθε βαλίτσα που μπαίνουν θα βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος από το δρόμο σε σχέση με τα χαμηλότερα οχήματα, άρα το κέντρο βάρους θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, κάτι που θα απαιτήσει πιο σκληρή ανάρτηση για να περνάει το τεστ του «ταράνδου» κ.ο.κ.

Όπου ανεβαίνει το βάρος, χάνει το περιβάλλον. Όπου ανεβαίνει το ύψος, χάνει η αεροδυναμική, άρα πάλι χάνει το περιβάλλον. Γιατί, πολύ απλά, καις περισσότερο καύσιμο.

Παρόλα αυτά όμως, ο κόσμος θεωρεί πως τα SUV είναι καλύτερα αυτοκίνητα, πιο ευρύχωρα, πιο μουράτα, και παρότι είναι και ακριβότερα, τα δίνει τα φράγκα για να τα αγοράσει.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αν και ένα SUV είναι πιο μεγάλο, πιο βαρύ, πιο επιβλαβές για το περιβάλλον, με λιγότερο χώρο και πιθανότατα χειρότερο στο δρόμο, επειδή ικανοποιεί περισσότερο την ματαιοδοξία ή την ανασφάλεια του ιδιοκτήτη, πουλάει!

Η Volkswagen το έχει πιάσει το νόημα και στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζει να αυξήσει τις επιλογές σε SUV από τέσσερις σε είκοσι.

Φοβάμαι πως σε λίγα χρόνια, απλά δε θα υπάρχουν επιλογές για μεσαία οικογενειακά αυτοκίνητα, παρά μόνο SUVίζοντα, απλά και μόνο γιατί οι περισσότεροι, αυτά θα αγοράζουν. Με πλαστικά προστατευτικά στο πλάι, για να μοιάζουν με «τζιπ»…

Α, και πολλές καμπύλες για να κρύβουν τα πάχη τους!

Last modified on Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 15:59

Κύλιση στην Αρχή