Καλά που δεν το παρήγγειλα το Tesla Model 3 - το «φτηνό»!

Πριν λίγους μήνες είχα πάει για δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ, για ταξιδάκι αναψυχής. Δεδομένου του ότι ήμουν στην Καλιφόρνια, την πιο ηλιόλουστη και συνάμα «ηλεκτρική» πολιτεία της χώρας του American Dream, περίμενα ότι θα δω πολλά Tesla γύρω μου.

Αλλά, δεν ήμουν προετοιμασμένος να τα βλέπω και παντού! Κι όμως, κάθε μέρα πρέπει να πετύχαινα πάνω από 30 σε δρόμους και πάρκινγκ. Τρομερή επιτυχία, ειδικά αν σκεφτείς πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί λίγα χρόνια και κοστίζει σχεδόν τα διπλάσια από μια αντίστοιχη BMW – είτε μιλάμε για το σεντάν μοντέλο της εταιρίας, είτε για το SUV. Όσο για το roadster, ξεχάστε το.

Στην κυριολεξία ξεχάστε το, γιατί δεν το είδα ποτέ και πουθενά. Μάλλον ήταν το τελευταίο αυτό που έστειλε ο Elon στον Άρη…

Αλλά η επιτυχία της εταιρίας δε θα κριθεί στα ακριβά αυτοκίνητα των 100.000 ευρώ, που ανάλογα με τον εξοπλισμό μπορεί και να εκτοξευθούν σε κόστος πιο γρήγορα κι από τον πύραυλο της Space-X. Αυτό που θα καθιερώσει την Tesla είναι ένα πιο απλό, καθημερινό μοντέλο, και μιλάω φυσικά για το Model 3.

Το μικρομεσαίο σεντάν, με διαστάσεις κοντά στην BMW 3 series, και με το κάπως-σαν-κουπέ σχήματος Tesla, πλασαρίστηκε ως η λύση σε όσους ήθελαν ένα καθημερινό, απροβλημάτιστο «ride» (για να χρησιμοποιήσω τον αμερικάνικο όρο), εντελώς made in USA (πουλάει εκεί η σφραγίδα), που θα κάνει γρήγορα απόσβεση των χρημάτων του λόγω κόστους καυσίμου - ο ηλεκτρισμός είναι πιο φτηνός από τη βενζίνη. Α, και μην ξεχνάμε την επιδότηση των περίπου 7500 δολαρίων από το ομοσπονδιακό κράτος. Οι 400.000 προπαραγγελίες, απέδειξαν πως όντως, αυτό ήθελε το κοινό! Κανείς άλλος δεν το έχει καταφέρει αυτό στις ΗΠΑ, απλά με την επίδειξη ενός πρωτότυπου!

Ο Elon Musk στις πολλές υποσχέσεις που συνηθίζει να κάνει, είχε βάλει και τιμή στο όνειρο: 35.000 δολάρια. Λογικό νούμερο για ένα όχημα που κοστίζει για κάθε χιλιόμετρο κάτω από το μισό σε σχέση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο.

 

tesla model 3 space x blue custom leather interior 2 65f2cc35 547f 4e0b 89a5 086e415f428f

Έλα μου όμως που ό,τι έστειλε η εταιρία για τεστ σε περιοδικά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είχε τιμή πάνω από 50.000 δολάρια! Αλλά, υπήρχε λόγος για αυτό. Τα στοιχεία λένε πως από τα 10.000 Model 3 που έχουν βγει από τη γραμμή παραγωγής, όλα είναι τα long range των 44.000 δολαρίων, που με μερικές αναβαθμίσεις (ξέρετε, εκείνα που εκτοξεύουν και τις τιμές των BMW και Mercedes) φτάνουν εύκολα πάνω από 50.000. Τέτοιες αναβαθμίσεις είναι το σύστημα enhanced autopilot (+5000 δολάρια), το premium πακέτο (ξύλα μέσα, πίσω usb, καλύτερα ηχεία με subwoofer, LED προβολείς ομίχλης, για άλλα 5000 δολάρια) κ.ο.κ.

Δηλαδή, προτεραιότητα έχουν πάρει τα ακριβότερα μοντέλα. Άρα και να έχεις παραγγείλει από πέρσι το «φτηνό», πρώτα από άλλους, θα το πάρεις αργότερα. Πόσο αργότερα; Από την Tesla άφησαν να εννοηθεί προς το τέλος του 2018.

Η Tesla,  που προφανώς είναι απεγνωσμένη για ρευστό, όχι απλά τα καθυστερεί, αλλά βάζει μπροστά τους ακόμα και τα τετρακίνητα μοντέλα , που είναι ακόμα ακριβότερα καθώς έχουν δύο κινητήρες και θα αρχίσουν να παραδίδονται γύρω στο καλοκαίρι. Ωστόσο, κάθε παραγγελία Model 3, συνοδεύεται από προκαταβολή 1000 δολαρίων. Εμένα, μου μοιάζει λιγάκι άδικο αυτό. 

Αλλά, αυτοί που έχουν παραγγείλει το φτηνό(τερο), δεν βγαίνουν χαμένοι μόνο στην ημερομηνία παράδοσης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι να το παραλάβουν δε θα υπάρχει πλέον η επιδότηση των 75000 δολαρίων!

Γιατί; Μα γιατί η έκπτωση ισχύει για τα πρώτα 200.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενός κατασκευαστή, αριθμό που λογικά η Tesla, με βάση τις προγραμματισμένες της παραδόσεις, θα έχει πιάσει την ίδια περίοδο που θα φτάσουν στις εκθέσεις της και τα «βασικά» Model 3.

Δηλαδή, το πρόβλημα με την επιδότηση είναι ότι, άμα συμπληρωθεί ο αριθμός, συμπληρώθηκε.

Τέλος.

Νιετ.

Νάδα

Τίπτις.

Έτσι το μοντέλο των 44.000 δολαρίων θα έχει κοστίσει 36.500 σε όσους το πάρουν πριν λήξει η επιδότηση, αλλά όλοι όσοι έχουν παραγγείλει το φτηνό θα το πληρώσουν 35.000!

Είναι προφανές πως η Tesla δεν… καίγεται να τους τα δώσει όσο πιο νωρίς γίνεται. Γιατί να χάσει λεφτά;

Α, και επειδή ο Elon λέει πολλά, αλλά σπάνια τα λέει σωστά, από τα 2500 Model 3 που είχε δεσμευτεί ότι θα παράγονται κάθε εβδομάδα, έπεσε πρώτα στα 1500, ενώ η πραγματικότητα βρίσκεται στα… 260, για τον Οκτώβριο που μας πέρασε, με τα 40 να μην περνάνε τον ποιοτικό έλεγχο.

Γενικά βέβαια ο Elon Musk, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι θαυμαστές του σε αυτή τη χώρα, έχει το κακό συνήθειο να τα παραλέει. Δείτε τα twit που έχει κατά καιρούς ποστάρει:

Υποσχέσεις Elon Musk

Η μεγαλύτερη καθυστέρηση προέρχεται από το περίφημο Gigafactory, που θα κατασκεύαζε τις μπαταρίες σα να ήταν στραγάλια.

Αλλά, έτσι είναι τα πράγματα. Άλλο το οικονομικό ρεπορτάζ, κι άλλο η επιστημονική φαντασία…

 

Υ.Γ. Τα νούμερα που ανέφερα είναι τα πιο θετικά που βρήκα, αναζητώντας πηγές στο διαδίκτυο. Ανάλογα με το άρθρο, βρίσκεις ακόμα χαμηλότερους αριθμούς παραγωγής, αλλά είπα να είμαι πιο γαλαντόμος. Γιατί, έτσι είμαι εγώ! Ν.Μ.

Last modified on Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 23:22

Κύλιση στην Αρχή