Copy Paste

Πριν 2-3 ημέρες, «γέμισε» το ελληνικό διαδίκτυο από μια (η αλήθεια είναι) πιασάρικη φωτό – αυτή που βλέπετε κι εδώ, με το κόκκινο starlet του 1984 να βρίσκεται αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας μιας λεωφόρου. Όταν λέω ότι «γέμισε» εννοώ ότι το βρήκα σε τουλάχιστο 15 site μέσα σε 45 λεπτά.

Εννοείται πως έγινε του “copy paste”! Το λέω, γνωρίζοντας το πως δουλεύουν τα περισσότερα site – για να μην πω όλα.

Γιατί, όλοι αντιγράφουν όλους. Χωρίς καν να αλλάζουν τις λέξεις μερικές φορές. Δε θα βγάλω την ουρά μου απέξω, καθώς το έχω κάνει κι εγώ. Όχι εδώ στο YourGear που το αποφεύγουμε όπως ο Διάολος το λιβάνι, αλλά εργαζόμενος ως δημοσιογράφος σε άλλα Μέσα. Στα περισσότερα site ο συντάκτης ΠΡΕΠΕΙ να ανεβάζει κάτι, κάθε 10 λεπτά. Πώς να γράψεις κάτι πρωτότυπο σε 10 λεπτά, που να είναι και θέμα τρέχουσας ενημέρωσης;

Απλά, δε γίνεται.

Οπότε, αντιγράφεις το κείμενο κάποιου άλλου και, αν έχεις χρόνο, αλλάζεις τίτλο, φωτό και την πρώτη παράγραφο. Μετά το πετάς και πας για το επόμενο. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα site, ακόμα και εκείνα που όντως απασχολούν προσωπικό.

Για να πούμε την αλήθεια, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς έτσι γινόταν, ακόμα και πριν τα site. Ειδικά στο Διεθνές ρεπορτάζ, δεν μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Σε μεγάλο βαθμό η ενημέρωση που έφτανε στα μάτια και τα αυτιά μας είχε αφετηρία το Αθηναϊκό Πρακτορείο ή το Μακεδονικό Πρακτορείο (δεν ήταν παλιά η ίδια εταιρία), το Ροίτερς και άλλα διεθνή πρακτορεία και τις μεταφράσεις ξένων εφημερίδων. Βασική ύλη ήταν και τα δελτία τύπου φυσικά, καθώς κι αυτά που τώρα έχουμε μάθει ως non papers.

Απλά, στην εποχή της ευκολίας, της υπερπαραγωγής ύλης και της αντιγραφής, έχουν ξεφύγει τα πράγματα.

Η φωτογραφία δείχνει μια οδηγό να κατεβαίνει αντίθετα στην κυκλοφορία, καταμεσής της Κατεχάκη, στη στροφή που ακολουθεί την μεγάλη ευθεία «εκκίνησης» (για όσους από εμάς το πλακώνουν στην ανηφόρα για να μπουν με …φόρα στη στροφή) και πριν τον κόμβο με την Περιφερειακή οδό Υμηττού.

Το πώς βρέθηκε η οδηγός ανάποδα σε λεωφόρο 5 λωρίδων, είναι πραγματικά απίστευτο. Όχι ότι το έψαξε βέβαια κανείς. Μερικά από τα site αναφέρουν ως πηγή το yupii.gr – και μπράβο τους. Αν και το πρώτο site που το έγραψε, δεν πήρε ένα τηλέφωνο την Τροχαία ώστε να πάρει μια παραπάνω πληροφόρηση. Και βέβαια κανένα από τα «σοβαρά» που αντέγραψαν το άρθρο. Για την ακρίβεια το μόνο που ξέρουμε είναι ότι συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης. Οι περισσότεροι το αντέγραψαν το Σάββατο, που η ύλη είναι λιγότερη και θες κάτι πιο ελαφρύ στη θεματολογία σου.

Εννοείται πως έγραψαν όλοι λάθος τον τίτλο. Ούτε στην Περιφερειακή Υμηττού ήταν (που είναι «περιφερειακή» και όχι «περιφερειακός»), ούτε στην λεωφόρο Κανελλόπουλου ήταν, καθώς από το φανάρι της Πίνδου και μετά αλλάζει όνομα και λέγεται Κατεχάκη. You knpw Κατεχάκη;

Τα βασικά δεν είχε καν το χρόνο να κοιτάξει στο google ο συντάκτης δηλαδή… Είναι που πρέπει να βγάζει ένα άρθρο κάθε 10 λεπτά, τι να κάνει;

BTW, και το Starlet, στη φάση των αντιγραφών, έχει γίνει από κόκκινο μέχρι μπορντώ, η αναγνώστρια που το έστειλε, αλλού έχει όνομα κι αλλού όχι, αλλού γράφουν την ημέρα που συνέβη κι αλλού όχι, ενώ όλοι κάνουν λάθος τα προηγούμενα φανάρια. Δεν είναι στο Πάρκο Γουδί (που είναι ακόμα στην Κανελλοπούλου), αλλά σε μια από τις εισόδους του Πολυτεχνείου, γύρω στο ένα χιλιόμετρο πιο μετά. 

Κατά τα άλλα, διάβασα στο άρθρο να αναφέρεται πως «Η γυναίκα οδηγός του μικρού αυτοκινήτου είτε είχε μπει ανάποδα από κάποια είσοδο είτε αποφάσισε να κάνει αναστροφή» και προσπαθώ να καταλάβω, πώς μπορεί να έχει γίνει αυτό.

Όπως ξέρετε όσοι περνάτε από εκεί, στο σημείο αυτό δεν υπάρχει παρά μόνο η έξοδος για την Περιφερειακή Υμηττού, και αυτή είναι γύρω στα 100 μέτρα πιο μετά. Πώς θα μπορούσε η οδηγός να πάει ανάποδα στην έξοδο αυτή, από την κλειστή λεωφόρο; Και να μην την έχουν δει οι κάμερες, που λίγο να σταματήσεις στη ΛΕΑ σου στέλνουν αυτοκίνητο;  

Δε γίνεται.

Το να έχει έρθει ανάποδα από την έξοδο για την Πανεπιστημιούπολη, το αποκλείω. Σχεδόν ένα χιλιόμετρο σε λεωφόρο όπου ο πιο αργός πάει με 90-100, δεν παίζει να το καταφέρει κανείς και να μείνει σε ένα κομμάτι. Άρα μάλλον η οδηγός του Starlet αποφάσισε στο μέσο της στροφής ότι έκανε λάθος και έχασε τη στροφή για Πολυτεχνείο, οπότε αποφάσισε να κάνει αναστροφή!

Έτσι απλά…

Τώρα, το αν μπορεί να βεβαιωθεί παράβαση με βάση μια φωτογραφία, θα το απαντήσουμε σε άλλο άρθρο αφού κάνω αυτό που δεν έκανε κανείς.

Ρεπορτάζ.

Last modified on Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 10:50

Κύλιση στην Αρχή