Παιδί και αυτοκίνητο: Τι να προσέχουμε

baby 617411 1280

Το θέμα δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτότυπο και πιθανότατα όλα όσα θα γράψουμε, είτε τα έχετε ακούσει κι από αλλού, είτε τα έχετε διαβάσει κάπου. Επίσης είναι πιθανό να ξεχάσουμε κάτι – συμπληρώστε μας!

Είναι πάντα χρήσιμο να επαναλαμβάνουμε συχνά τα προφανή, κυρίως γιατί τελικά πολλοί γονείς δεν φαίνεται να εφαρμόζουν. Ας κάνουμε λοιπόν μια επανάληψη γιατί τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή! Και, πέρα από αυτό, πρέπει να αποκτήσουν καλές συνήθειες…

1. Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό: τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να φορούν παντού και πάντα ζώνη. Ακόμα κι αν η διαδρομή είναι για δύο λεπτά. Σε αντίθεση όμως με εμάς, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικά καθίσματα μέχρι την ηλικία των 12 ή μέχρι το ύψος τους να φτάσει τα 135 εκατοστά. Εννοείται πως τουλάχιστο μέχρι τον πρώτο χρόνο πρέπει να μεταφέρονται μέσα σε «ανάποδο» κάθισμα – το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί μόνο πίσω.

Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς, όταν τα παιδιά τους περάσουν τα 4 έτη. Τότε, προφανώς για λόγους ευκολίας, τα βάζουν σε booster.

Δυστυχώς, αυτό είναι λάθος. 

Μπορεί το booster να βοηθάει στη σωστή τοποθέτηση της ζώνης στο ύψος της λεκάνης, όμως είναι αδύνατο να στηρίξει σωστά τον κορμό του παιδιού, ενώ το πάνω μέρος της ζώνης έρχεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον λαιμό και το κεφάλι. Σημαντικό είναι και το ότι οι πλευρικοί αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι για μεγαλύτερα ύψη και ελάχιστα καλύπτουν το κεφάλι σε περίπτωση πλευρικής πρόσκρουσης.

Φυσικά το booster είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα, όμως ας έχουμε στο νου μας ότι τα παιδιά μας είναι η πολυτιμότερη παρουσία στη ζωή μας. Δεν πρέπει να τους αφαιρούμε προστασία προκειμένου να διευκολυνθούμε να μεταφέρουμε τρίτο άτομο πίσω ή να βάλουμε τη ζώνη πιο εύκολα!

Ας τα βάζουμε λοιπόν στα ειδικά καθίσματα, κατά προτίμηση σε εκείνα που έχουν και πλαϊνή προστασία, μέχρι να μην χωρούν πλέον.

Και προσοχή σε ένα ακόμα συχνό λάθος. Όταν βάζουμε ζώνη, είτε εμείς, είτε τα παιδιά μας, πρέπει να τσεκάρουμε ότι έχει καλή επαφή με το σώμα μας και δεν αφήνει κενά!

Στο θέμα ζώνες μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά προς το παρόν ας πάμε στη θέση του οδηγού.

2. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τα κλειδιά σας στο αυτοκίνητο! Συχνά βλέπουμε οδηγούς να αφήνουν τα κλειδιά στη μηχανή, πολλές φορές μάλιστα χωρίς να σβήσουν τον κινητήρα γιατί έχει για παράδειγμα ζέστη και θέλουν να δουλεύει το A/C. Ένα παιδί μπορεί όμως να κινήσει κατά λάθος (ή επίτηδες…) το όχημα και να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά αν υπάρχει αυτόματο κιβώτιο.

3. Κλειδώστε τα παράθυρα, αν το όχημά σας έχει αυτή τη δυνατότητα. Έτσι κανείς δε θα μπορεί να τα ανοίξει (ούτε καν ο συνοδηγός!). Παράλληλα χρησιμοποιήστε τις κλειδαριές για παιδιά που είναι στις πίσω πόρτες. Έτσι το παιδί δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα του από μέσα. Προσέξτε μόνο μην το ξεχάσετε και κλειστείτε κι εσείς πίσω.

4. Μη μεταφέρετε επικίνδυνα αντικείμενα (κοπίδια, μαχαίρια, ψαλίδια κ.α.) σε σημεία με εύκολη πρόσβαση. Βάλτε τα σε μια θήκη στον χώρο αποσκευών.

5. Ακόμα κι αν δεν αφήσετε τα κλειδιά μέσα, μην αφήνετε τα παιδιά ποτέ μόνα τους γιατί μπορεί να αρχίσουν να πατούν διακόπτες ή να κατεβάζουν χειρόφρενα.

Last modified on Τρίτη, 01 Μαϊος 2018 22:16

Κύλιση στην Αρχή