Πρώτος από πέμπτος, σε έναν γύρο! Donington Park, 11 Απριλίου 1993

AYRTON SENNA 1

Υπάρχει η εποχή της F1 πριν τον Ayrton Senna, και η εποχή μετά. Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια, έφυγε στους ουρανούς σαν κάθε καλός ηθοποιός - πάνω στο "σανίδι".

Έχουμε κι έχω γράψει πολλά για τον Βραζιλιάνο, οπότε καλύτερα να δούμε ένα βίντεο. Ένα κλασικό βίντεο που το βλέπω κάθε χρόνο τη μέρα αυτή. Τουλάχιστο, μια φορά το χρόνο...

Είναι 11 Απριλίου του 1993. Ο Senna κάνει ότι μπορεί με την McLaren του, αντιμετωπίζοντας ανώτερα μονοθέσια. Παρότι ο V8 κινητήρας της Ford ήταν πελατειακός (τον "καλό" είχαν οι Benetton) και ο V10 της Renault στις Williams ήταν πολύ πιο δυνατός, οι MP4/8 δεν τα πήγαιναν και πάρα πολύ άσχημα. Το πολύ κοντό τους μεταξόνιο τις διευκόλυνε σε συγκεκριμένες πίστες, ενώ ο κινητήρας, αν και αδύναμος, ήταν πολύ ελαφρύτερος σε σχέση με τους Renault, δίνοντας περισσότερη ελευθερία στο ζύγισμα του μονοθεσίου.

Ο Senna κατάφερε σε μια χρονιά παντοδυναμίας των Williams να κερδίσει 5 αγώνες. Ένας από αυτούς ήταν εκείνο το μεσημέρι του Απρίλη στο βροχερό Donnington Park.

Ο Βραζιλιάνος θα εκκινήσει από την τέταρτη θέση, θα χάσει όμως αμέσως κι άλλη μία. Τα όσα συνέβησαν μετά πέρασαν στην Ιστορίας ως " ο καλύτερος γύρος που έγινε ποτέ". Ένας γύρος στο τέλος του οποίου ήταν πρώτος. Χωρίς να έχει κάνει κάποιος άλλος λάθος, χωρίς να χτυπήσει κανείς, χωρίς καν να δυσκολευτεί! 

Δεν μπορώ να ξεπεράσω την εικόνα της ταχύτητας που έχει κατηφορίζοντας μετά την αριστερή στροφή, σε σχέση με τα άλλα μονοθέσια, την ώρα που καταβροχθίζει την Sauber του Karl Wendlinger. Προσέξτε, είναι σε δική του "γραμμή". Καμία σχέση με τους άλλους.

Στο τέλος του πρώτου γύρου, ήταν ήδη άνετα πρώτος. Πρώτος από πέμπτος, σε έναν γύρο, το χωράει ο νους σας; Ρωτάω, γιατί κάθε φορά που το βλέπω, μου φαίνεται πάντα εξωπραγματικό.

Όσοι δεν το έχετε δει, να η ευκαιρία. Όσοι το έχετε, παραδεχτείτε το, δεν το χορταίνετε!

Στο συγκεκριμένο βίντεο παίζει ταυτόχρονα και το εξωτερικό πλάνο, και το incar από τον Senna και το ανέβασε πρόσφατα έτσι μονταρισμένο η επίσημη F1 στο κανάλι της στο YouTube. Εκεί θα ακούσετε και τις φωνές των Murray Walker (κάτι σαν τον...Διακογιάννη της F1) και James Hunt ( ο μεγάλος οδηγός που όταν μόλις πήρε τον μοναδικό του τίτλο, επέστρεψε στην καλή ζωή και έβγαζε και το παντεσπάνι του κάνοντας μεταδόσεις - τον "είδατε" και στην ταινία "Rush").

Για να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί

Senna Donigton

Last modified on Τρίτη, 01 Μαΐου 2018 21:51

Κύλιση στην Αρχή