Αύξηση των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη για το 2017

parking lot 3339509 1280

Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν οι εκπομπές CO2 στην Ευρώπη, σύμφωνα με την JATO Dynamics. Η αύξηση για το 2017 στις 23 χώρες είναι κατά μέσο όρο ο,3g/Km, φτάνοντας τα 118,1g/Km.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η αύξηση σχετίζεται με τη μείωση στη ζήτηση πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε όλη την Ευρώπη παράλληλα με την αυξανόμενη δημοτικότητα των SUVs.

 

by country

Παρά την είσοδο μικρότερων SUVs στην αγορά και την υιοθέτηση υβριδικών λύσεων, οι οποίες βοήθησαν στη μείωση των μέσων εκπομπών ρύπων CO2 του τομέα από 134.9g/km το 2016 σε 133.0g/km το 2017, τα SUV συνέβαλαν στη συνολική αύξηση των μέσων εκπομπών ρύπων CO2 στην Ευρώπη. Αυτό συνέβη επειδή εξέπεμπαν κατά μέσο όρο πολύ υψηλότερες εκπομπές ρύπων από το μέσο όρο των καινούργιων αυτοκινήτων στα 118.1g/km το 2017.

Τα νέα πετρελαιοκίνητα οχήματα που πουλήθηκαν, είχαν κατά μέσο όρο εκπομπές CO2  της τάξης των 117.9g/km, σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα, τα οποία βρέθηκαν κατά μέσο όρο στα 123.4g/km – μια διαφορά των of 5.5g/km. Ωστόσο, ο όγκος των ταξινομήσεων των  πετρελαιοκίνητων οχημάτων σημείωσε πτώση κατά 7.9%, το 43.8% των συνολικών ταξινομήσεων το 2017, πέφτοντας στα  6.77 εκατομμύρια μονάδες για το 2017. Πρόκειται για το χαμηλότερο μερίδιο αγοράς από το 2003, όταν αντιπροσώπευαν το 43.4% των συνολικών ταξινομήσεων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι ταξινομήσεις των βενζινοκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 10.9% – το υψηλότερο ποσοστό από το 2003. Έτσι το μερίδιο αγοράς των βενζινοκίνητων οχημάτων αυξήθηκε  κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 47% σε 50% συγκριτικά με το 2016. Δεδομένης της τάσης των αγοραστών για απόκτηση οχημάτων όλο και μεγαλύτερης ιπποδύναμης και ροπής πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά μέσο όρο στο μέλλον, εφόσον το μερίδιο των βενζινοκίνητων θα συνεχίσει να αυξάνει.

co2 emitions

Η νέα μεθοδολογία στις μετρήσεις ρύπων

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του τοπίου έπαιξαν και οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις (WLTP, RDE), σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη των κατασκευαστών για πιο καθαρούς πετρελαιοκινητήρες, συνέβαλαν στην αύξηση της μειωμένης ζήτησης πετρελαιοκινητήρων.

Ο κ. Ευάγγελος Χατζησταύρου, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της  JATO Dynamics  για την Ευρώπη, αναφέρει ότι η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού μέτρησης ρύπων (WLTP, EU 1151/2017) έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στους πιστοποιημένους ρύπους, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα σε μεταβατικό στάδιο ισχύος του. Αυτό έχει να κάνει με την μεθοδολογία μετατροπής των νέων μετρήσεων (κατά WLTP) στους  ισχύοντες ακόμα σήμερα κανόνες μέτρησης (NEDC Correlated) που οδηγεί σε αυξημένες μετρήσεις για τα περισσότερα νέα μοντέλα που πιστοποιούνται, συμπληρωματικά από τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά (μείωση μεριδίου  diesel, αύξηση  SUV, κλπ).

Διαβάστε και τι είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο για το πως οι νέες μετρήσεις επηρεάζουν τα diesel.

Υβριδικά και ηλεκτρικά

Τα Οχήματα-Εναλλακτικού-Καυσίμου (AFVs) παρουσίασαν μικρή αύξηση σε όγκο ταξινομήσεων, σημειώνοντας αύξηση του μεριδίου αγοράς τους από 3% το 2016 σε 5% το 2017. Τα Πλήρως-Ηλεκτρικά-Οχήματα (BEVs) σημείωσαν ισχνή αύξηση επίσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω του σκεπτικισμού των καταναλωτών για τη γκάμα των μπαταριών των BEVs και τον αριθμό των διαθέσιμων προς το παρόν σημείων φόρτισης στο οδικό δίκτυο. Σε αντίθεση, το μερίδιο αγοράς των υβριδικών οχημάτων παρουσίασε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι μάρκες

sales

Σε επίπεδο μαρκών, η Peugeot, η οποία ήταν πρώτη το 2016, έπεσε στη δεύτερη θέση αφού ο μέσος όρος των εκπομπών ρύπων της αυξήθηκε κατά 2.7g/km, στα 104.5g/km το 2017. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης παρουσίας στον τομέα των SUV, κυρίως με το επιτυχημένο 3008, το οποίο σημείωσε μεγάλο όγκο ταξινομήσεων.

Η Toyota έγινε η καθαρότερη μάρκα στην Ευρώπη ανάμεσα στις 20 μάρκες με τις περισσότερες πωλήσεις, με τις εκπομπές ρύπων να πέφτουν κατά 2.7 g/km στα 101.2g/km. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη ζήτηση για τα υβριδικά της μοντέλα, τα οποία αντιπροσώπευαν τις μισές ταξινομήσεις της μάρκας, με τα βενζινοκίνητα (42%) και τα πετρελαιοκίνητα (7.5%) οχήματα να συμπληρώνουν τις υπόλοιπες ταξινομήσεις.

Αυτή η ευρεία αποδοχή των υβριδικών οχημάτων της Toyota, καθώς και η ποικιλία κινητήρων της μάρκας, υποδηλώνει ότι τα πλήρως υβριδικά οχήματα μπορεί να είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση στα πετρελαιοκίνητα οχήματα βραχυπρόθεσμα, επειδή οι εκπομπές CO2 είναι χαμηλότερες, ενώ η πρόσθετη ροπή και ισχύς που παράγονται από τους ηλεκτροκινητήρες όταν συνδυάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης ανταποκρίνονται στην καταναλωτική ζήτηση σε λογικές τιμές για τους καταναλωτές.

Last modified on Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 17:57

Κύλιση στην Αρχή