Κινητήρες Mercedes στη Volvo από…σπόντα;

0 578 872 0 70 http cdni.autocarindia.com ExtraImages 20171219034338 Geely Daimler

Όταν το 2010 έφυγε η Volvo από την αγκαλιά της Ford βρήκε θέρμη και ζεστά…φράγκα στην κινεζική Geely, ενώ προκάλεσε κι ένα σχετικό σοκ στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει από τη συνεργασία τους.

Θα έβαζε απλά τα λεφτά η Geely ή θα άλλαζε εντελώς πορεία προς το «ασιατικότερο» η Volvo; Παρεμπιπτόντως , η κινεζική εταιρία, που ξεκίνησε το 1986 να φτιάχνει…ψυγεία και αυτοκίνητα από το 1998 δεν είναι βέβαιο ότι δεν έχει καμία σχέση με την κινεζική κυβέρνηση. Κανείς δεν το επιβεβαιώνει αλλά και κανείς δεν το διαψεύδει.

 

Just saying.

Η αλήθεια είναι ότι η Volvo αναγεννήθηκε, αν και η ανάγκη για κοινές πλατφόρμες με τα μεγάλα αυτοκίνητα πολυτελείας της μαμάς εταιρίας έβαλε βάρος και στα δικά της μοντέλα. Σα να λέμε, ήταν στραβό το κλίμα, το ΄φαγε κι ο γάιδαρος.

Εγώ όμως δεν είμαι κι ο πιο αμερόληπτος γιατί είναι γνωστό ότι δε μου αρέσουν τα Volvo, ούτε τώρα, ούτε όταν ήταν Ford. Δε μου πάει το στυλ της. Ή για να το πω αλλιώς, ο μόνος τρόπος να πάρω κάποτε Volvo είναι να με απειλήσεις ότι η μόνη μου επιλογή είναι να αγοράσω Mercedes.

Να δεις όμως που μπορεί και το σενάριο Volvo-Mercedes να μην είναι και τόσο μακρινό! Πώς; Λοιπόν, ας δούμε λίγο το timeline.

Στο τέλος Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι η Geely μπήκε στην Daimler με ποσοστό γύρω στο 10%, για 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Daimler είναι βέβαια η μαμά της Mercedes, και των επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων της, καθώς και των φορτηγών. Φορτηγά να θυμίσω πως έχει και η Volvo. Να προσθέσω εδώ ότι η Mercedes πούλησε 600.000 επιβατικά αυτοκίνητα, SUV και φορτηγά στην Κίνα. Όχι απλά ήταν η πρώτη στην κινεζική αγορά, αλλά το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Άρα είναι προφανές ότι η Geely επιδιώκει κάποιου είδους συνεργασία, αλλιώς τι να το κάνει τόσο μεγάλο μερίδιο ενός ανταγωνιστή; Αυτά τον Φεβρουάριο. Πριν 20 μέρες όμως ανακοινώθηκε ότι η Daimler προτίθεται να αγοράσει ένα ποσοστό της Volvo! Και λίγες ακόμα μέρες πιο πριν η Volvo ανακοίνωσε ότι δεν έχει στα άμεσα σχέδιά της την εξέλιξη νέων βενζινοκινητήρων.

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Ότι η Daimler θα δώσει κινητήρες στη Volvo και κατ’ επέκταση στην Geely. Τουλάχιστο…

Last modified on Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 09:49

Κύλιση στην Αρχή