Πώς ήταν η F1 χωρίς …σεξουαλικά βοηθήματα;

Alesi Schumacher 2

Σε αυτό το βίντεo του 1995 που διάλεξα για σήμερα, φαίνονται ανάγλυφα όλα όσα πηγαίνουν στραβά με την F1 σήμερα. Είναι η επόμενη χρονιά από τον θάνατο δύο πιλότων και τα πάρα πολλά παραλίγο μοιραία ατυχήματα, και η FIA έχει επιβάλει τις πρώτες αλλαγές στα μονοθέσια για να βελτιωθεί η ασφάλεια.

Σε αυτές, εκτός από την προσθήκη προστατευτικών πλαϊνών γύρω από το κράνος των πιλότων συμπεριλήφθηκε η μείωση του κυβισμού των κινητήρων από τα 3500 στα 3000 κυβικά εκατοστά και περιορισμός στις πτέρυγες και σε άλλα σημεία των μονοθεσίων ώστε να έχουν μικρότερη αεροδυναμική απόδοση.

Πιο απλά, τα μονοθέσια του 1995 είχαν περισσότερο μηχανικό κράτημα λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης αναρτήσεων και ελαστικών, πολύ λιγότερη αεροδυναμική πρόσφυση και, στην καλύτερη περίπτωση τα ίδια άλογα. Άρα ήταν, μάλλον, πιο προβλέψιμα σε σχέση με αυτά του 1994.

Παρατηρώντας την εντυπωσιακή μάχη ανάμεσα στον Alesi και τον Schumacher δεν μπορείς παρά να κάνεις μερικές παρατηρήσεις.

Πρώτα πρώτα, το ότι ο Schumacher μπορεί να μένει κοντά στον Alesi, χωρίς να χάνει το εμπρός του μέρος και χωρίς να υπερθερμαίνονται κατά τα φρένα του από την διαταραγμένη ροή αέρα.

Γιατί; Μα επειδή προφανώς η Ferrari που είναι εμπρός δεν καταστρέφει την αεροδυναμική ροή όπως τα σύγχρονα μονοθέσια! Και βέβαια, αυτό επιτρέπει στην Benetton να μένει κοντά, χωρίς να λένε στον Schumacher ότι έχει 2 γύρους και μετά πρέπει να αφήσει χώρο και να πάει στη ρύθμιση strat 5,6,7, position 8,10,14 και άλλες επιλογές σε μενού και παραμενού στην οθόνη του τιμονιού του…

Ο χορός συνεχίζεται για 4 γύρους. Θα γινόταν σήμερα κάτι τέτοιο και τόση ώρα; Μάλλον όχι. Θυμάστε το κράξιμο προς τον Bottas γιατί δεν μπορούσε να περάσει τον Vettel πριν λίγους αγώνες. Εμ, πώς να τον περάσει; Αφού όλα υπερθερμαίνονταν μετά από 3 γύρους στην Mercedes!

Να σημειώσω και κάτι ακόμα. Δείτε πόσο διαφορετικά είναι τα μονοθέσια. Πιο συμβατική η Ferrari, μύτη «καρχαρία» για την Benetton.

Renault V10 στην πλάτη του Schumacher, Ferrari V12 στην πλάτη του Alesi. Για την ακρίβεια, ο τελευταίος V12 στην ιστορία της F1. Και οι διαφορές δεν σταματούν εδώ, καθώς ο πρώτος έχει γωνία 67 μοιρών και ο δεύτερος 75.

Και τα δύο είναι εξέλιξη των παλιότερων μοτέρ, με 500 κυβικά λιγότερα για το 1995 λόγω των νέων κανονισμών που προανέφερα. Ο ιταλικός κινητήρας κατάφερε να παραμείνει στα 700 άλογα που είχε το 1994, κερδίζοντας 2000 στροφές, με κόκκινο στις 17.000.

Ο γαλλικός έχασε στο ίδιο χρονικό διάστημα 40 άλογα και 200 στροφές, αποδίδοντας όμως στις 14300 περισσότερη ιπποδύναμη από τον Ferrari, με 750 άλογα στους πίσω τροχούς της Benetton.

Πόσο πιο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μονοθέσια;

Κι όμως, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, δίνουν τη μάχη με ακρίβεια χορευτικού μπαλέτου!

Παρατηρήστε επίσης ότι, ναι μεν πλησιάζουν τα προπορευόμενα για να τους ρίξουν γύρο, αλλά όχι και τόσο γρήγορα. Ναι μεν ο Alesi οδηγεί αμυντικά, κι αυτό κοστίζει σε χρόνο, αλλά…

Κάντε συγκρίσεις με το σήμερα, που η αεροδυναμική είναι σε επίπεδο…αεροδιαστημικό, οι κινητήρες έχουν άλογα και ροπή σε όλες τις στροφές, τα ελαστικά είναι από άλλον πλανήτη, τα σασί είναι εντελώς άκαμπτα και οι αναρτήσεις μαζεύουν χιλιόμετρα και καταπίνουν κερμπ.

Α, βάλτε και το DRS σε ρόλο σεξουαλικού βοηθήματος. Και πάλι, δεν.

Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί.

Alesi Schumacher

Last modified on Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 09:02

Κύλιση στην Αρχή