Τα χιλιόμετρα, τα γυρισμένα, τα χαμένα…

clockers 7 zoom blur 0 0

Διάβασα χτες στον Τύπο (τον ηλεκτρονικό, αυτόν που δεν έκανε απεργία…) για τα μέτρα που θα έρθουν ώστε να σταματήσει αυτή η αθλιότητα με τα πειραγμένα κοντέρ και τα ρετουσαρισμένα περισσότερο κι από τα μούτρα της Βαρδινογιάννη χιλιόμετρα στα μεταχειρισμένα που έρχονται στη χώρα μας από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Από ότι φαίνεται βέβαια, η Ελλάδα δεν έχει την πρωτιά – ούτε σ’ αυτό!

 

Έπεσαν λοιπόν προτάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τη συλλογή των χιλιομετρικών ενδείξεων από όλα τα αυτοκίνητα στην ΕΕ. Μέχρι τώρα ο ιδιοκτήτης θεωρητικά μπορούσε να πάει σε μια αντιπροσωπία και να μάθει, με βάση τον αριθμό πλαισίου του οχήματος αν έχει πέσει θύμα απάτης.

Βέβαια, λογικά θα την είχε ήδη πατήσει, αλλά τουλάχιστο θα ήξερε τα πραγματικά χιλιόμετρα, καθώς και το ιστορικό συντήρησης του αυτοκινήτου.

Θεωρητικά όλα αυτά, αν δηλαδή όντως θα του δινόταν αυτή η πληροφορία και εφόσον το αυτοκίνητο έκανε σέρβις σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Πιάσε το αυγό και κούρευ’ το…

cartoon character 2934389 1280

Αυτή τη στιγμή η αλλαγή των χιλιομέτρων απαγορεύεται σε 25 χώρες της ευρωζώνης - εκτός από την Κύπρο, τη Λετονία και την Πορτογαλία, αλλά οι ποινές ποικίλουν ( από δύο χρόνια φυλάκισης για τη Γαλλία έως πρόστιμο 226 ευρώ για τη Σλοβακία) ενώ μόνο 5 κράτη (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ολλανδία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία) θεωρούν την χιλιομετρική αλλαγή έγκλημα.

Περισσότερα θα ξέρουμε κάποια στιγμή σήμερα, όπου και αναμένεται να περάσει νέο ψήφισμα για την ανάπτυξη ασφαλιστικών δικλείδων κατά της επαναφοράς των χιλιομετρητών, μετά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί νομοθετική πρόταση.

Εγώ πάντως έχω να σας πω ότι αν βλέπετε «περίεργα» χιλιόμετρα να το αφήνετε. Ειδικά από κάτι diesel 5ετίας που έχουν κάνει 40.000 χιλιόμετρα. Πρώτα γιατί κανείς δεν πουλάει στην Ελλάδα τέτοιο αυτοκίνητο και έπειτα γιατί όσα έρχονται από Ευρώπη είτε κάνουν τόσα χιλιόμετρα τον χρόνο (βλέπετε οι ξένοι αγοράζουν diesel επειδή τους κάνει οικονομία, όχι επειδή το έγραψαν τα περιοδικά), είτε είναι στοκ από εταιρίες ενοικιάσεως ή leasing, άρα σίγουρα στυμμένη λεμονόκουπα!

Last modified on Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 03:13

Κύλιση στην Αρχή