Η κατάρα των δελτίων τύπου

758dc7ab63677117467388c3b99fce90 XL

Διαβάζω σε δύο διαφορετικά περιοδικά:

Πρώτο απόσπασμα

«Σημαντική καινοτομία αποτελούν τα νέα ελατήρια που έχουν ειδικό σχεδιασμό ώστε όταν συμπιέζονται να δημιουργούν και μια εγκάρσια δύναμη. Αυτή ανθίσταται στην τάση των τροχών να μεταβάλουν τη γωνία τους όταν φορτίζονται. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση των αλλαγών της γεωμετρίας του πίσω άξονα με πιο οικονομικό τρόπο».

Δεύτερο απόσπασμα

 «…έχει χρησιμοποιήσει ασύμμετρα τυλιγμένα ελατήρια στον πίσω άξονα τα οποία έχουν τοποθετηθεί υπό κάμψη ώστε να εξασκούν και μια σταθεροποιητική πλευρική δύναμη στους πίσω τροχούς. Τα ελατήρια αυτά λύνουν ένα βασικό πρόβλημα …..ότι για να στηρίζεται σωστά ο (ημιάκαμπτος) άξονας έπρεπε να βάλεις πολύ σκληρά σινεμπλόκ»

Μετά από λίγο ψάξιμο στο ελληνικό διαδίκτυο, για το ίδιο αυτοκίνητο βρήκα το εξής απόσπασμα:

«Ιδιαίτερης σημασίας, όμως, είναι η πατέντα που εξέλιξαν οι τεχνικοί ….. για την πίσω ανάρτηση, με τη χρήση ειδικής κατασκευής ελατηρίων που ανακατανέμουν τις πλευρικές δυνάμεις που επιδρούν σε αυτή κατά τη διάρκεια μίας στροφής, αυξάνοντας κατά πολύ την πλευρική ακαμψία».

Πάμε τώρα και μια τελευταία φορά στα αγγλικά:

«… force vectoring springs improve the stability, agility and responsiveness of the ….twist-beam rear suspension – delivering a more connected feel and contributing to an exceptional fun-to-drive experience.

The ….. is the first compact hot-hatchback to benefit from the technology that uses non-uniform, non-interchangeable, directionally-wound springs to apply vectoring forces to the rear suspension and enables cornering forces to travel directly into the spring, for increased lateral stiffness

Από αυτά τα τρία αποσπάσματα, τι καταλαβαίνουμε;

Πρώτα πρώτα ότι ο καθένας από τους τρεις πρώτους έγραψε ό,τι αντιλήφθηκε από το press kit που του έστειλε η εταιρία. Το τέταρτο κείμενο είναι copy-paste από το press kit του κατασκευαστή.

Δεν ξέρω, και διορθώστε με εσείς οι περισσότερο γνώστες στα μηχανολογικά, με ποιον τρόπο τα υπό κάμψη τοποθετημένα ελατήρια ( ο πρώτος τα λέει έτσι, ο δεύτερος τα χαρακτήρισε ειδικά και καθάρισε) επέτρεψαν το να τοποθετηθούν πιο μαλακά σινεμπλόκ; Είναι δηλαδή μια απευθείας επίδραση των άλλης σχεδίασης ελατηρίων;

Τα σινεμπλόκ είναι εκεί απλά για να κρατούν ενωμένα με ελεγχόμενες παραμορφώσεις μέσω των ελαστικών στοιχείων τους τα κομμάτια μιας ανάρτησης. Στα καθημερινά οχήματα είναι μαλακά, στα σπορ πιο σκληρά και στα αγωνιστικά είναι από...σίδερο. Ίσως ήθελαν να γράψουν ότι αφού όλη η ανάρτηση είναι πιο σταθερή, ακριβώς επειδή μέρος των φορτίων των ελατηρίων κατανέμεται και σε άλλες, διαφορετικές της κάθετης, διευθύνσεις, κάποια σινεμπλόκ μπορούν να είναι πιο μαλακά.

Βέβαια, τα σινεμπλόκ δεν κρατούν τον άξονα στη θέση του. Άρα, κάπου αλλού βρίσκεται η πραγματική εξέλιξη στην ανάρτηση αυτή!

Αυτό που κανείς δεν έγραψε, και το υπονόησε το ξένο κείμενο λίγες γραμμές παρακάτω, είναι πως τα ελατήρια αυτά επέτρεψαν την κατάργηση του συνδέσμου Watt που έχει κάθε πίσω ανάρτηση με ημιάκαμπτο άξονα από το 1990 και μετά, ώστε να ελέγχει (συνήθως όχι πολύ καλά) τις κινήσεις του όταν οι τροχοί δέχονται φορτία.

Αυτό είναι το εξάρτημα βάρους περίπου 10 κιλών που λείπει στο συγκεκριμένο μοντέλο, κάτι που κάνει όλη την ανάρτηση πιο ελαφριά και που σε συνδυασμό με τα πιο μαλακά σινεμπλόκ επιτρέπει μια πιο ακριβή και γρήγορη συμπεριφορά σε απότομες εναλλαγές, με παράλληλη βελτίωση στην άνεση.

Αλλά προφανώς τα ελατήρια είναι πιο εμφανή σε ένα όχημα και όλοι τα ξέρουμε ενώ ο μέσος αναγνώστης δεν έχει ιδέα τι είναι ο σύνδεσμος Watt. Άλλωστε, όπως επιμένει εδώ και χρόνια ο ειδικός Τύπος, όλα τα αυτοκίνητα είναι καλά. Και κάπως έτσι καταλήγει να κάνει συγκρίσεις στα infotainment συστήματα, λες και τα αυτοκίνητα είναι πλυντήρια πιάτων.

Γιατί να εξηγήσεις σε ένα απαίδευτο κοινό ποια είναι η πραγματική καινοτομία; Σιγά που θα το καταλάβει, έτσι; Όμως, παράλληλα φαίνεται και η τεχνολογική ένδεια πολλών δημοσιογράφων του ειδικού τύπου.

Δε χρειάζεται να είσαι μηχανολόγος για να γράψεις άρθρο για αυτοκίνητο, όπως δε χρειάζεται να είσαι μουσικός για να γράψεις κριτική για έναν δίσκο. Καλό είναι όμως να έχεις μερικές βασικές γνώσεις ώστε να μπορείς να μεταφέρεις την ουσία στους αναγνώστες σου, και όχι απλά να επιλέξεις ένα μέρος από το press-kit και να το πετάξεις στα μάτια τους όπως τα καθρεφτάκια στους Ινδιάνους, επειδή ξέρεις πως δεν έχουν το press-kit για να συγκρίνουν.

Δυστυχώς όμως, σε κάθε άρθρο που διαβάζετε για γνωριμία και τεστ, πάνω από το 60% είναι copy-paste ή ελαφριά διασκευή του κειμένου που έστειλε η εταιρία.

Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν έχει πει τόσα χρόνια ότι 3 από τα best seller της κατηγορίας B στη χώρα μας, πωλούνταν με 5τάχυτα κιβώτια. Εννοείται πως δεν το έγραφε η εταιρία στο press-kit. Αντίθετα, αν έγραφε πως το κιβώτιο έχει 6 ταχύτητες, το εύρισκες οπωσδήποτε στο κείμενο.

Επίσης κανένας δεν προβληματίζεται από το ότι, ενώ πριν 15 χρόνια η VW πανηγύριζε για την τοποθέτηση ανεξάρτητης πίσω ανάρτησης στα Polo (και μαζί της όλος ο ειδικός Τύπος), τώρα πλέον το έχει, και το έχουν, ξεχάσει. Γιατί ο ημιάκαμπτος άξονας είναι πολύ πιο φτηνός και αφήνει και χώρο για το "πορτμπαγκάζ".

Αν με καταλαβαίνετε…

Η συμβουλή μου είναι να βρείτε μερικά σοβαρά κανάλια στο YouTube, όπως το EVO και το Drive (δεν ξέρω τι σχέση έχουν με ελληνικούς τίτλους του παρόντος ή του παρελθόντος) και να μάθετε από εκεί, πολύ περισσότερα πράγματα.

Και για όσους λένε πως άλλο στο εξωτερικό και άλλο στην Ελλάδα, να σας πω δύο πράγματα.

Πρώτα, τα αυτοκίνητα είναι πλέον διεθνή.

Έπειτα, τα τεστ από τα οποία πήρα τα άρθρα και που εκθειάζουν τη λειτουργία μιας ανάρτησης με ημιάκαμπτο άξονα σε όχημα με πολύ παραπάνω από 150 άλογα, είναι από την παρουσίαση του μοντέλου σε ξένη χώρα. Το ένα μάλιστα είναι μεταφρασμένο.


Υ.Γ. Η ανάρτηση της φωτογραφίας δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που κουβεντιάζουμε.

Last modified on Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 16:50

Κύλιση στην Αρχή