Τελικά, ημιάκαμπτος;

2019 mazda 3 torsion car suspension 1200x800

Διάβαζα τις προάλλες ένα άρθρο στο drive.gr όπου συνέκριναν δύο Ford Focus με ίδια  λάστιχα αλλά διαφορετική ανάρτηση πίσω. Το ένα είχε ανεξάρτητη πολλαπλών συνδέσμων, το άλλο ημιάκαμπτο.

Θεωρητικά η πρώτη είναι καλύτερη. Ελέγχει πιο σωστά το αμάξωμα, επηρεάζεται λιγότερο από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και έχει γραμμικότητα στις αντιδράσεις. Όμως η προσπάθεια της Ford εδώ και χρόνια στην εξέλιξη του απλού ημιάκαμπτου φέρνει τα δύο οχήματα πολύ κοντά στις πραγματικές επιδόσεις με τη διαφορά να εντοπίζεται στο όριο και μόνο σε επίπεδο αίσθησης.

 

Προσπαθώ ακόμα να ξεπεράσω ότι ακόμα και το πιο γρήγορο Peugeot 308 έχει πίσω ημιάκαμπτο άξονα, οπότε ήρθε αυτό το άρθρο και με αποτελείωσε.

Το άρθρο βρίσκεται εδώ με ένα κλικ. Διαβάστε το, έχει πραγματικό ενδιαφέρον. Η ερώτησή μου είναι όμως άλλη. Αν ο ημιάκαμπτος είναι πλέον οκ, ποιος ο λόγος η Ford να χάνει χώρο στο πορτμπαγκάζ ώστε να έχει και την ανεξάρτητη ανάρτηση για τις γρήγορες εκδόσεις;

Όταν πήγα να δω ένα Kuga και παρατήρησα πως ο χώρος αποσκευών είναι μικρός, ο πωλητής μου είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πίσω ανεξάρτητης ανάρτησης που κλέβει όγκο. Έπρεπε να του πω ότι με ημιάξαμπτο θα ήταν όλα υπέροχα;

Τι θέλουν τελικά οι εταιρίες; Σοκαρίστηκα όταν έμαθα πρόσφατα ότι ακόμα και η Zoom Zoom Mazda θα βάλει στο νέο "3" ημιάκαμπτο πίσω γιατί, λέει, είναι πιο αθόρυβος και μπορεί να ρυθμιστεί πιο εύκολα.

Αφού ο ημιάκαμπτος είναι επαρκής στο 95% των περιπτώσεων ακόμα και στα πιο γρήγορα καθημερινά οχήματα, ας τον βάζουμε παντού και να μένουν οι «καλές» αναρτήσεις για τα πιο «ειδικά» οχήματα, σκέφτηκε η Ford που θέλει να εκφράσει όλους τους οδηγούς. Θα κάνουμε και το ένα και το άλλο, αλλά...

Αλλά όχι μόνο καθώς θέλουμε να πουλάμε και συναίσθημα! Κι ας χάνουμε σε χώρους. Σκεφτείτε το παράλογο του πράγματος. Η Ford ξέρει πως όσοι θέλουν χώρο θα πάνε στο Puma που στα B-SUV θα έχει ίσως το μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ της κατηγορίας. Το Focus θα μείνει για όσους θέλουν πιο καλό κράτημα και μια αίσθηση «κανονικού» αυτοκινήτου. Για να κάνει όμως οικονομία θα βάζει την φτηνή ανάρτηση, που όμως είναι μια χαρά!

Αν εσείς βγάζετε άκρη, πείτε μου και μένα…

Όλα είναι marketing. Και προετοιμασία του εδάφους γιατί ο εξηλεκτρισμός θέλει χώρο για τις μπαταρίες.

Last modified on Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 00:24

Κύλιση στην Αρχή