Οι μεγάλες ζάντες κοστίζουν εκτός από ευρώ, και σε ενέργεια

Model 3 b

Προσέξτε – δεν έγραψα ότι κοστίζουν σε καύσιμο γιατί την αφορμή για το άρθρο έδωσε το…site από το οποίο μπορείς να παραγγείλεις το δικό σου Tesla.

Εκεί λοιπόν βλέποντας τις επιλογές για ένα Model 3 (που είναι μια χαρά αυτοκίνητο, για να μη λέτε πως είμαι εμπαθής…) παρατήρησα ότι η αυτονομία που ανακοινώνεται εξαρτάται από τις ζάντες!

Model 3 a

Το 4κίνητο με τις πιο μεγάλες μπαταρίες έχει δύο εκδόσεις: την long range και την performance. Ανεξάρτητα από τις επιδόσεις όμως, αν υποθέσουμε πως οδηγείς και τα δύο «οικονομικά» θα πρέπει να έχεις την ίδια αυτονομία, έτσι; Όμως το απλό έχει 348 μίλια κατά WLTP ενώ το πιο γρήγορο 329, μια μείωση κατά 5%.Ποια είναι η διαφορά τους; Οι ρόδες! Το long range έχει 18άρες ζάντες και το performance 20άρες.

Επειδή όμως μπορεί να είσαστε δύσπιστοι, βρήκα παλαιότερα νούμερα για το performance από όταν μπορούσε να το πάρει κανείς και με τις μικρές και με τις μεγάλες ζάντες. Αυτά δεν είναι εντελώς συγκρίσιμα με τα τωρινά καθώς έχουν προκύψει από διαφορετική μεθοδολογία, όμως η διαφορές μεταξύ τους είναι που μετράνε.

Με τις 18άρες είχες αυτονομία 322 μίλια ενώ με τις 20άρες 299, μια μείωση 29 μιλίων. Για τις 19άρες το αντίστοιχο νούμερο είναι 304.

Model 3 c

Αν σας φαίνεται περίεργο, η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η μεγαλύτερη ζάντα συνεπάγεται πιο βαρύ τροχό. Η ζάντα είναι πιο βαριά από το λάστιχο, το οποίο με τη σειρά του λόγω χαμηλότερου προφίλ θα έχει πιο γερά πλαϊνά, άρα περισσότερο βάρος.

Δεν είναι μόνο αυτό που κάνει τα πράγματα δύσκολα αλλά και η παραπάνω ενέργεια που χρειάζεται ένας πιο βαρύς τροχός ώστε να περιστραφεί. Ναι, καλά καταλάβατε όσοι έχετε ακόμα καλή επαφή με την Φυσική. Όταν στρίβω μια μάζα, όσο περισσότερη είναι τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζομαι.

Επίσης, αν θέλω να φρενάρω μια βαρύτερη ρόδα, πρέπει να «πατήσω» πιο δυνατά το φρένο για να έχω το ίδιο αποτέλεσμα. Και ποιος είναι αυτός που δίνει την ενέργεια στο αυτοκίνητο; Το καύσιμό του. Εδώ η μπαταρία, στα δικά μας η βενζίνη ή το ντίζελ.

Κρατήστε το λοιπόν αυτό: οι μεγαλύτερες ζάντες σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση.

Κύλιση στην Αρχή