Print this page

Λατρεύω την Αθήνα τον Αύγουστο!

Αθήνα, 3 Αυγούστου, 11:30πμ
- Έλα κ. Δημήτρη, κατά τη μία το μεσημέρι θα είμαι εκεί, γιατί έχω κάτι δουλειές να κάνω πιο πριν, σε ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-Δήμο.
Τι πράμα; Μηχανή; Όοοχι, έχει πολύ ζέστη σήμερα! Θα πάρω το αμάξι!

 Αύγουστος μήνας. Οι περισσότεροι τον περιμένουν πώς και πώς για να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ και να εκδράμουν σε νησιά, παραλίες, χωριά, εξωτερικά και λοιπά μέρη. Όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά! Λες και τους φταίει η πόλη μας για όλα τα κακά και στραβά που τους τυχαίνουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο! 

Για να λέμε την αλήθεια και για μένα ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών. Όχι από επιλογή, αλλά κυρίως λόγω συνθηκών και υποχρεώσεων. Αν ήταν στο χέρι μου θα προτιμούσα να κάνω τις διακοπές μου τον Ιούλιο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Ιούνιος είναι ακόμα δροσερός (και ενίοτε υγρός...) ενώ από τα μέσα Σεπτέμβρη όλα έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και είναι δύσκολο να φύγεις για πολλές ημέρες.

Τον Αύγουστο όμως προτιμώ να δουλεύω και να είμαι εντός των τειχών. Οι λόγοι πολλοί και φυσικά σχετικοί με το αντικείμενό μας, την αυτοκίνηση. Πρώτα από όλα, οι δρόμοι είναι άδειοι. Όχι απλά χωρίς τη συνήθη κίνηση, ΑΔΕΙΟΙ! Αδιάψευστος μάρτυς των όσων γράφω το αγαπημένο μου google maps. Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.

Η κίνηση στους δρόμους του λεκανοπεδίου
Αριστερά η συνήθης κίνηση - δεξιά η κίνηση του Αυγούστου

Ενώ κάθε πρωί ο χάρτης με την πραγματική κίνηση θυμίζει αναπαράσταση του κυκλοφορικού συστήματος με τους δρόμους να θυμίζουν φλέβες και αιμοφόρα αγγεία (βλέπε αριστερή εικόνα), τον Αύγουστο όλα έχουν το χρώμα της ελπίδας. Κι εσύ ξεκινάς με την ελπίδα ότι θα είσαι συνεπής στα ραντεβού σου, ότι θα βρεις θέση να παρκάρεις, ότι θα είναι ελάχιστοι οι ηλίθιοι που θα συναντήσεις και ότι -λόγω υπερβολικής ζέστης- δεν θα συναντήσεις ποδηλάτη στο δρόμο σου (η τελευταία είναι μάλιστα κρυφή ελπίδα). Και δεν απογοητεύεσαι. Οι αποστάσεις καλύπτονται σε dt, οι θέσεις στάθμευσης είναι αρκετές, σε αντίθεση με τους ηλίθιους που είναι εμφανώς λίγοι (μόνο ως ποσοστό παραμένουν σταθερό) και οι ποδηλάτες λάμπουν δια της απουσίας τους. Επίσης οι περισσότερες δουλειές, ακόμα και στις δημόσιες υπηρεσίες, διεκπεραιώνονται σε χρόνους που συγκρίνονται μόνο με αυτούς της αλλαγής ελαστικών στη Φόρμουλα 1. Γενικά η πόλη είναι πιο ανθρώπινη. Μοναδική παραφωνία μπορεί να είναι (όπως αυτές τις μέρες) η υπερβολική ζέστη που κάνει τη μετακίνηση χωρίς κλειστό όχημα, συνεπικουρούμενο από αποτελεσματικό σύστημα κλιματισμού, σχεδόν αφόρρητη.

Ευτυχώς η A Class με προσφάτως αλλαγμένο κομπρέσορα κλιματισμού θυμίζει ψυγείο συντήρησης μετά από λίγα λεπτά και κάνει τη μετακίνηση ευχάριστη. Έτσι ξεκίνησα λοιπόν, σήμερα το πρωί για να κάνω μια σειρά από δουλειές, έχοντας θέσει υψηλούς στόχους:
- να πάω στο ΙΚΑ Αμαρουσίου
- να περάσω από το ΤΕΒΕ Αμπελοκήπων
- να συνεχίσω με το Δήμο Αθηναίων 
- και να καταλήξω κάπου στο Μοσχάτο, στον κ. Δημήτρη που με περίμενε.
Συνολικός εκτιμώμενος χρόνος τα ενενήντα λεπτά, κάτι που σε πρώτη ανάγνωση θυμίζει αποστολή του TopGear, από αυτές που δίνονται από τον άνθρωπο με τα λευκά σε έναν εκ των παρουσιαστών της ένδοξης σειράς του BBC, σε σφραγισμένο φάκελο!

Κι όμως, όλα πήγαν κατ' ευχήν και σύμφωνα με τις προβλέψεις μου. Πάντα με τη βοήθεια του φίλου μας google maps, που ενημερώνει για την κίνηση σε πραγματικό χρόνο και προτείνει τη βέλτιστη κάθε στιγμή διαδρομή. Έχουμε και λέμε:
- 20 λεπτά μέχρι το ΙΚΑ (υπολογίζοντας χρόνο για παρκάρισμα και περμάτημα)
- 5 λεπτά στο ΙΚΑ
- 20 λεπτά μέχρι το ΤΕΒΕ
- 20 λεπτά στο ΤΕΒΕ (αυτό έλειπε)
- 10 λεπτά μέχρι το Δημαρχείο
- 10 λεπτά στο Δημαρχείο
- 5 λεπτά μέχρι το Μοσχάτο
Σύνολο 90 λεπτά!

Πιο πάνω ανέφερα ότι προτιμώ να δουλεύω τον Αύγουστου παρά να έχω άδεια. Ο λόγος είναι ότι μπορείς να μένεις στο εξοχικό (αν υπάρχει κάποιο σε λογική απόσταση από τη δουλειά) και να πηγαινοέρχεσαι στη δουλειά, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Έξτρα μπόνους ειναι συνήθως ο μικρότερος όγκος δουλειάς, καθώς οι περισσότεροι συνεργάτες είναι σε άδειες και πολλές επιχειρήσεις βάζουν προσωρινό λουκέτο (αν δεν έχουν βάλει οριστικό...). Έτσι λοιπόν, αν καταφέρνεις να πηγαίνεις και λίγο νωρίτερα στη δουλειά ίσως να προλαβαίνεις μια απογευματινή βουτιά σε καθημερινή βάση. Οποία ευτυχία!

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο έχουμε το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι που συνοδεύεται από πληθώρα πολιτιστικών δρώμενων με αποκορύφωμα (κατά την ταπεινή μου γνώμη) τις εκδηλώσεις πέριξ της Ακρόπολης. Βρήκα και ένα σχετικό άρθρο εδώ. Αν λοιπόν, βρεθείτε στις 18 Αυγούστου εντός των τειχών κατεβείτε μια βόλτα στο Θησείο και περπατήστε στα στενά της πόλης. Θα απολαύσετε μοναδικές εικόνες σαν αυτή:

Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Αθήνα

ΥΓ. Ο δακτύλιος δεν ισχύει τον Αύγουστο και μπορείς να κινηθείς όπου θέλεις χωρίς να παρανομείς.

Last modified on Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 02:01