Print this page

Τι σχέση έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την αντιμετώπιση της πανδημίας;

direction 1033278 1280

Ήμουν βέβαιος ότι κάποιος αυτοκινητικός συντάκτης θα βρισκόταν να γράψει κάτι υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την ευκαιρία της Πανδημίας του Κορωνοϊού. Και δεν έπεσα έξω! Ο τίτλος, πιασάρικος (αυτή είναι και η δουλειά του δημοσιογράφου άλλωστε): 

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο ασφαλή στην πανδημία του κορωνοϊού;

Έλα μου ντε! Μήπως τον διώχνουν μακριά; Μήπως εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία που γενικά χτυπάει τους ιούς και τους διασπά; Μήπως τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν κάποια μαγική ιδιότητα και μόλις μπεις μέσα τους είσαι ασφαλής από κάθε τι κακό;

 

Με αγωνία άρχισα να διαβάζω το άρθρο για να πετύχω αυτό που σκεφτόμουν να γράψω κι εγώ. Μόνο που η δική μου επιθυμία ήταν να κάνω πλάκα. Εδώ το διαβάζω σαν κάτι σοβαρό!

«Το ζήτημα του ανεφοδιασμού σε κοινόχρηστους χώρους δεν υφίσταται ουσιαστικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και αυτό γιατί η φόρτισή τους γίνεται κατά κύριο λόγο στο σπίτι, είτε από κοινή οικιακή πρίζα είτε από Wallbox, με αποτέλεσμα και ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε αυτά να είναι πεπερασμένος και ελεγχόμενος.»

Ναι, καλά καταλάβατε. Το τεράστιο επιχείρημα είναι πως επειδή δε θα βγεις για βενζίνη και θα το φορτίσεις στο δικό σου πάρκινγκ θα είσαι ασφαλής!

Ω, ρε φίλε!

Ο συντάκτης επισημαίνει βέβαια ότι αν δεν είσαι τυχερός για να έχεις το δικό σου πάρκινγκ και αναγκαστείς να πας σε δημόσιο φορτιστή δε θα βρεις πολύ κόσμο.

Καλέ μου, δε θα βρεις επειδή δεν υπάρχουν πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όσα υπάρχουν κατοικοεδρεύουν συνήθως σε πάρκινγκ ακριβών περιοχών. Και αν με κάποιο μαγικό τρόπο ακολουθήσουμε το άρθρο και βρούμε 35-40 χιλιάρικα για ένα φτηνιάρικο Nissan Leaf είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε περισσότεροι.

Και βέβαια ο συντάκτης «ξέχασε» να βάλει στη συλλογιστική του ότι αν πάω για βενζίνη (και το φουλάρω) θα κάτσω το πολύ 5 λεπτά στο πρατήριο και αν προσέξω τις αποστάσεις μου τα περισσότερα από αυτά δε θα είναι δίπλα σε πιθανό φορέα. Αν όμως πάω σε δημόσιο φορτιστή, από την ώρα που θα το βάλω στην πρίζα θα περάσουν άλλα 25 λεπτά (τουλάχιστο) για να πάρω αρκετό ρεύμα. Τι θα κάνω τόση ώρα; Θα μείνω μέσα στο αυτοκίνητο; Αν είναι ρε φίλε, κάθομαι στο αμάξι και στο βενζινάδικο και απλά βγαίνω για να πληρώσω με κάρτα.

Οι δημοσιογράφοι του αυτοκινητικού τύπουζουν σε παράλληλο σύμπαν γιατί:

  1. Έχουν λύσει τα προβλήματά τους καθώς οδηγούν τζάμπα ένα όχημα, άρα κερδίζουν τουλάχιστο 15 χιλιάρικα κάθε 5 χρόνια (με τις τζάμπα βενζίνες, ασφάλειες, λάστιχα, σέρβις κλπ είναι περισσότερα) παραπάνω από όλους μας.
  2. Έχουν να κάνουν μια δουλειά για αυτόν που πληρώνει (δε θα δεις ποτέ κάποιον να γράφει κάτι κακό για τα Ford, ούτε καν ότι το νέο Puma είναι πολύ δύσκολο στο μέσα-έξω για τις πίσω θέσεις λόγω κουπέ διαμόρφωσης, καθώς η Ford δίνει πάντα οχήματα)
  3. Αντιγράφουν ό,τι τους λένε τα ενημερωτικά φυλλάδια γιατί έτσι «πρέπει» να κάνουν, είτε και εδώ είναι το πιο επικίνδυνο,
  4. Πραγματικά πιστεύουν πως αυτά που τους πασάρουν είναι το Μέλλον και αυτοί οι πρωτοπόροι που λένε για αυτό, κάτι σαν τους 12 Αποστόλους.

Προσωπικά το θεωρώ τουλάχιστο ΓΕΛΟΙΟ να είναι λόγος για να αγοράσεις ένα ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ηλεκτρικό αυτοκίνητο το ότι επειδή δε θα βγαίνεις από την έπαυλή σου για να του βάλεις βενζίνη, δε θα κολλήσεις από το βενζινάδικο. Ειδικά που πιθανότατα είσαι σε αυτούς που πήγαν μια βόλτα Ιταλία για καφέ πριν από 30 μέρες.

Αυτή τη στιγμή το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ένα ταξικό μέγεθος. Κανείς μεροκαματιάρης, κανείς της μεσαίας τάξης δεν έχει λεφτά για να πάρει ένα όχημα που δεν μπορεί να πάει ταξίδι και που κοστίζει τα διπλάσια χρήματα από το αντίστοιχο βενζινοκίνητο. Μη μου πείτε για τα Tesla και τα Jaguar, γιατί εκεί πάμε σε οχήματα που κοστίζουν πάνω από 100 χιλιάρικα.

Προς το παρόν για να έχεις ηλεκτρικό όχημα (όχι υβριδικό), πιθανότατα το φυσάς το μπικικίνι που λέει και η διαφήμιση και το πρόβλημά σου μάλλον είναι ότι πρόσφατα ταξίδεψες με το αεροπλάνο.

Έλεος ρε φίλε, έλεος.

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

 

Related items