Με τα μάτια του ... drone, ή αλλιώς WRC Aerial analysis

Το πρώτο που ακούει όποιος αρχίζει να ασχολείται με την αγωνιστική οδήγηση, ακόμα και σε επίπεδο καρτ σε ημιάγρια πίστα της επαρχίας, είναι πως το πιο σημαντικό είναι οι γραμμές.

Η γραμμή είναι, με άλλα λόγια, η καμπύλη με την οποία ο οδηγός προσεγγίζει την κάθε καμπή. Ανάλογα με το όχημα, σε ποιον άξονα βρίσκεται η κίνηση, την ιπποδύναμη, την κατανομή βάρους και την κατάσταση του οδοστρώματος, αυτή η καμπύλη είναι διαφορετική.  Σε μια πίστα μάλιστα, μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με την θερμοκρασία και το πόσο λάστιχο έχει στρωθεί – αυτό θα συμβεί αυτό το σαββατοκύριακο στον αγώνα F1 στην Μαλαισία, καθώς η άσφαλτος είναι φρέσκια και συνεπώς «καθαρή» από γόμα.

Μπορεί η F1 να είναι πολλά βήματα εμπρός στο θέμα της μετάδοσης ενός αγώνα, βοηθάει άλλωστε το ότι διεξάγεται σε πίστα, και άρα υπάρχουν πολλές κάμερες σε κάθε ενδιαφέρον σημείο της, αλλά πρόσφατα η χρήση μιας νέας τεχνολογίας (που περιέργως δεν έχει αξιοποιήσει η F1) από το WRC μας έχει δώσει εξαιρετικά ενδιαφέροντα πλάνα.

 Σε αυτό το βίντεο που διάλεξα σήμερα, ένα drone έχει πάρει θέση πάνω από μια καμπή υψηλής ταχύτητας, στο πρόσφατο ράλλυ Γερμανίας. Με την βοήθεια της επικάλυψης των δύο βίντεο, η διαφορά του Ogier σε σχέση με τον Ostberg είναι πεντακάθαρη.

Παρότι τα δύο βίντεο συγχρονίζονται ώστε να μπαίνουν ταυτόχρονα στην καμπή (για την ακρίβεια ο Ostberg προηγείται κατά ένα καπώ), λίγα μέτρα μετά το σκηνικό έχει αλλάξει, καθώς ο Γάλλος διαλέγει πιο σωστές γραμμές και ήδη στο δεύτερο μέρος του S έχει βρεθεί μπροστά κατά μία καρότσα!

Σημειώστε δε ότι η απόσταση είναι πολύ μικρή και το ανάγλυφο επίπεδο, οπότε η ενδεχόμενη μεγαλύτερη ισχύς του VW δεν μπορεί να δίνει τόσο μεγάλη διαφορά. Μια προσεκτική παρατήρηση αναδεικνύει πως ο Ogier στρίβει αριστερά πιο γρήγορα και ακολουθεί την συντομότερη διαδρομή συναντώντας το apex της στροφής πολύ νωρίτερα, κάτι που λογικά του επιτρέπει να έχει πιο δυναμική έξοδο.

Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί.

Ogier vs Ostberg

Last modified on Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 10:34

Κύλιση στην Αρχή