Pikes Peak - The Race to the Clouds

20 χιλιόμετρα μήκος.

156 στροφές.

1440 μέτρα υψομετρική διαφορά.

7,2% η μέση κλίση της διαδρομής.

Σχεδόν σε κάθε στροφή, αν κάνεις λάθος, η έξοδος σε οδηγεί στο …χάος. Ή, ακόμα παραπέρα.

Η ανάβαση του Pikes Peak είναι ένας ιδιόμορφος αγώνας και μια ξεχωριστή διαδρομή – ειδικά για τα δεδομένα των ΗΠΑ. Ο δρόμος απλώνεται σαν φίδι στις πλαγιές του Pikes Peak, την ψηλότερη κορυφή των Rocky Mountains στο Colorado, με τη γραμμή τερματισμού να βρίσκεται στα 4300 μέτρα! Δύο μέτρα παραπάνω, τελειώνει και το βουνό…

Για να πάρετε μια ιδέα, του τι σημαίνει αυτό το υψόμετρο, σημειώστε πως το οξυγόνο είναι μόλις 60% αυτού που αναπνέουμε στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ το νερό βράζει στους 86 βαθμούς Κελσίου, λόγω της μικρότερης ατμοσφαιρικής πίεσης.

Μάλλον, δεν είναι ένα μέρος που θες να κάτσεις πολύ, εκτός αν θες να… πιείς, γρήγορα, ζεστό καφεδάκι.

Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, οι κλιματολογικές αλλαγές ανάμεσα στη γραμμή εκκίνησης και τον τερματισμό είναι πολύ μεγάλες, με το χιόνι να είναι παρών σχεδόν όλο το χρόνο και καταιγίδες να ξεσπούν ακόμα και το κατακαλόκαιρο.

Πρώτη φορά διοργανώθηκε εκεί αγώνας  το 1916, ενώ ο πρώτος νικητής, Rea Lentz, χρειάστηκε 20 λεπτά, 55 δευτερόλεπτα και 60 δέκατα του δευτερολέπτου. Ο αγώνας, παρότι πασίγνωστος στις ΗΠΑ, καθώς έχει μια κατηγορία για κάθε γούστο, ήταν άγνωστος στην Ευρώπη έως το 1984, όταν ο Νορβηγός Martin Schanche με ένα Ford Escort MK3 και η γνωστή μας Michele Mouton με το Audi Quattro, συμμετείχαν.

Ο πρώτος εγκατέλειψε με σκασμένο ελαστικό, αλλά η Γαλλίδα κέρδισε τον αγώνα, χωρίς ωστόσο να κάνει νέο ρεκόρ. Για να είμαστε πάντως σωστοί, το 1982 και 1983 νικητής με Audi Quattro ήταν ο Αμερικανός οδηγός, John Buffum, ο οποίος έχει κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στα rally στις ΗΠΑ.

Η Audi συνέχισε να πηγαίνει (και να κερδίζει) κάθε χρόνο, έως το 1987, όταν ο Walter Rohrl έτρεξε εκεί με ένα ειδικά φτιαγμένο για την περίσταση Audi Sport Quattro S1.

audi sport quattro pikes peakΤο 1987 ήταν η πρώτη χρονιά που τα θηρία του Group B είχαν απαγορευτεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, οπότε υπήρχε μια πίεση στα εργοστάσια να βρεθούν άλλοι τρόποι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία σε αυτά τα εξωπραγματικά οχήματα, ώστε να κερδίσουν τη δημοσιότητα που έχασαν. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα εργοστάσια δε δίνουν τα εκατομμύρια, απλά για τη δόξα!

Ο Walter Rohrl ταξίδεψε λοιπόν στις ΗΠΑ με έναν και μόνο στόχο: Να κερδίσει με πειστικό τρόπο την ανάβαση του Pikes Peak, και να αποδείξει πως το S1 ήταν καλύτερο από τα Peugeot T16, που το είχαν διασύρει στις ειδικές του ΠΠΡ. Και αυτό θα το πετύχαινε, όχι απλά κερδίζοντας, αλλά κάνοντας νέο ρεκόρ.

Χωρίς τους περιορισμούς του Group B, οι Γερμανοί έφτιαξαν ένα όχημα που απέξω έμοιαζε με Audi S1, αλλά από κάτω είχε spaceframe αντί για μονοκόκ σασί, κάτι που εκτός από το βάρος (υπολογιζόταν στα 1000 κιλά) κατέβαζε και το κέντρο βάρους, ενώ διευκόλυνε την κατανομή σε  50-50, με νέες αναρτήσεις με διπλά ψαλίδια γύρω γύρω. Παράλληλα τοποθέτησαν τεράστιες αεροτομές, διπλή η πίσω, «σκούπα» η εμπρός, που συνολικά είχαν μήκος σχεδόν όσο το μισό υπόλοιπο αυτοκίνητο!

Όσο για τον κινητήρα, ο πεντακύλινδρος των 2110 κυβικών εκατοστών επισήμως απέδιδε 600 άλογα, ανεπισήμως 1000, ενώ ο Rohrl έλεγε πως είχε γύρω στους 750, με απόκριση …διακόπτη on-off. Ο Γερμανός οδηγός, δεν είπε όμως αν αυτά τα 750 άτια ήταν στην εκκίνηση, ή τον τερματισμό, γιατί στην ανάβαση του Pikes Peak, αυτό το 60% διαφοράς οξυγόνου που σας έγραψα στην αρχή, έχει την τάση να καταβροχθίζει άλογα…

Μια λεπτομέρεια που συχνά δεν αναφέρεται, είναι πως η Peugeot το 1987 είχε στείλει όχι ένα, αλλά τρία (!) ειδικά φτιαγμένα 205 T16, σε μια προσπάθεια να κόψει τη φόρα της Audi. Τα αυτοκίνητα αυτά είχαν επίσης τεράστιες αεροτομές, μεγαλύτερο μεταξόνιο από τα αδέρφια τους στα rally, βάρος 850 κιλά και ιπποδύναμη γύρω στα 550 άλογα. Ο βασικός οδηγός ήταν ο Ari Vatanen, που έτρεχε για πρώτη φορά μετά το ατύχημα του 1985, που παραλίγο να τον στείλει για παρέα στον Άγιο Πέτρο.

Το πόσο πειραματικά ήταν αυτά τα οχήματα, το δείχνει η εξής ιστορία: Στα δοκιμαστικά, τα Peugeot ήταν 4 ολόκληρα δευτερόλεπτα το χιλιόμετρο πιο αργά από το S1 του Rohrl. Οι Γάλλοι μηχανικοί κοίταξαν στο γκαράζ τους, είδαν πως είχαν μερικές εξτρά πίσω αεροτομές, και τις…έβαλαν πάνω από τις ήδη υπάρχουσες. Το αποτέλεσμα ήταν, όχι απλά να κερδίσουν τα 4 δευτερόλεπτα, αλλά να ρίξουν κι άλλα 4!

Πώς έγινε και δεν νίκησαν; Λίγο μετά την εκκίνηση χαλάρωσε ένας σύνδεσμος στο turbo του κινητήρα που κόστισε σε πίεση, με αποτέλεσμα ο Vatanen τερμάτισε 7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Rohrl. Μόνη παρηγοριά για την ομάδα του Jean Todt ήταν πως πήραν τη 2η, 3η και 4η θέση.

Οι Γάλλοι θα επέστρεφαν την επόμενη χρονιά.

Δείτε το επίσημο βίντεο της Audi για τον αγώνα του 1987, κάνοντας κλικ στην εικόνα που ακολουθεί. Αν δε γνωρίζετε γερμανικά, επιλέξτε την αυτόματη μετάφραση στα Αγγλικά. Είναι χάλια, αλλά θα πάρετε μια ιδέα. Ούτως ή άλλως, το καλό κομμάτι δε θέλει γνώση ξένης γλώσσας. Απλά, καλά ηχεία.

Οι πεντακύλινδροι ακούγονται σχεδόν σαν δεκακύλινδροι.

Ξεκινάει στο 11:25.

Audi S1 Pikes Peak

Last modified on Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017 00:12

Κύλιση στην Αρχή